پروفایل اساتید - دانشگاه شهید چمران اهواز
استاد
تاریخ بهروزرسانی: 1403/08/15
حمیدرضا غفوری
دانشکده مهندسی عمران و معماری / گروه عمران
رساله های دکتری
-
کاربرد مدل های هیدرودینامیک رودخانه و کیفیت آب برای رودخانه الغراف به منظور ارزیابی اثرات احداث سد بر آن
عباس ال جوی 782 -
توسعه یک فرامدل برای مدیریت آبخوان ها با استفاده از شبکه پایش به منظور کنترل شوری آب های زیرزمینی
فاطمه فعال 779 -
مدل سازی پیشروی آب دریا در آبخوان های ناهمگن ساحلی با استفاده از روش گالرکین ناپیوسته
علی رئیسی عیسی آبادی 774هدف از پژوهش حاضر ارائه یک روش عددی قوی و موثر برای مدلسازی پیشروی آب شور دریا به درون آبخوانهای ساحلی است. بر همین اساس از روشهای گالرکین ناپیوسته (DG) بهدلیل بقاء محلی و کلی، پخش عددی کم و خصوصیات تسخیر شوک و ناپیوستگیهای فیزیکی برای این منظور استفاده گردید. از طرف دیگر بهدلیل انطباقپذیری راحت روشهای گالرکین ناپیوسته، این روشها برای شبیهسازی پیشروی آب شور دریا که در آن فیزیک جریان عمدتاً در یک ناحیه کوچک از آبخوان رخ میدهد بسیار مناسب و سازگار میباشد.
از آنجا که فیزیک حاکم بر پدیده پیشروی آب دریا از نوع جریانهای وابسته به چگالی است، لازم است دو معادله جریان و انتقال جرم به صورت کوپله حل گردد. در رساله حاضر از چند روش گالرکین ناپیوسته بههمراه روش ضمنی اولر برای منقطعسازی مکانی معادلات استفاده شد، و سپس برای خطیسازی معادلات جبری حاصل روش پیکارد بهکار برده شد. برای از بین بردن خطاهای ناشی از ناهماهنگی سرعت و ناسازگاری روشهای گالرکین ناپیوسته، دو روش متفاوتِ تقریب سرعت هماهنگ و سه ترکیب سازگار از روشهای گالرکین ناپیوسته بهکار گرفته شد. برای پایدارسازی نتایج و حذف بیشبرآوردها و کمبرآوردها، از محدود کننده شیب چاونت-جافری در پایان هر گام زمانی استفاده شد.
مدل تهیه شده با استفاده از مسائل نظری هنری و الدر و نیز با دادههای آزمایشگاهی گاسوامی-سلمنت مورد صحتسنجی و ارزیابی قرار گرفت. بررسی بیشتر مدل و روشهای گالرکین ناپیوسته با شبیهسازی نه مثال دیگر انجام شد که از اینها چهار مثال شامل مسائل ناهمگن بوده است، دو مورد از آنها آزمایشگاهی و دو مورد دیگر دو مساله افقی همرفت-غالب میباشند. سایر مثالها برای بررسی خصوصیات، مشکلات عددی مطرح شده و قدرت روشهای DG در مقایسه با سایر روشهای عددی چون FDM، FVM و FEM و مشتقات آن مطرح گردیدند. نتایج حاصل از کل شبیهسازیها، حکایت از دقت بسیار بالای روشهای DG و مدل حاضر، و همچنین برتری آن نسبت به سایر روشهای عددی مذکور دارد.
-
مدلسازی جریانهای دو فازی در محیط متخلخل با استفاده از روش گالرکین ناپیوسته
مهدی جامعی 772مطالعه جریانهای دوفازی در محیط های متخلخل در زمینه هایی چون ردیابی آلاینده های امتزاج ناپذیر، مدلسازی مخازن هیدروکربنی و علوم هیدرولوژی بسیار حائز اهمیت می باشد. با پیشرفت صنعت رایانه، استفاده از روشهای عددی دارای بقاء محلی و با دقت بالا پیش بینی رفتار جریانهای دوفازی در محیط های متخلخل را بنحو مطلوبی میسر نموده اند.
موضوع این رساله حل عددی جریانهای دوفازی تراکم ناپذیر، بر مبنای فرمولاسیون فشار ترکننده- درجه اشباع ترکننده و در نظر گرفتن شرط مرزی ترکیبی (رابین)، شرایط همدمایی و با استفاده از روش های پنالتی داخلی گالرکین ناپیوسته (OBB، SWIP و NWIP) می باشد. هدف اصلی این رساله، تعیین دقیق تر محل سطح تماس دو فاز سیالات امتزاج ناپذیر در محیطهای متخلخل، می باشد که غالیا به صورت یک جبهه نازک و کم عرض رخ می دهد. محوریت مسائل مطروحه در این مطالعه، کاربرد روش های توسعه یافته در استحصال ثانویه مخازن نفت می باشد. برای این منظور ابتدا معادلات حاکم در بعد مکانی با استفاده از روش گالرکین ناپیوسته گسسته سازی می گردند. سپس برای گسسته سازی زمانی معادلات از دو استراتژی مختلف تحت عنوان روش حل متوالی ضمنی (Seq.S) و روش فشار ضمنی-اشباع صریح بهبود یافته (Improved IMPES) با خاصیت TVD استفاده می شود. همچنین به منظور افزایش دقت نتایج مدلسازی، میدان سرعت حاصل با استفاده از پس فرایند نگاشت H(div)در فضای المان محدود ترکیبی راویارت-توماس بازسازی می شوند. در این پژوهش به منظور افزایش کارایی و دقت مدلسازی خصوصا در محیطهای ناهمگن، از نوع آوریهایی چون مقیاس نمودن ترمهای پنالتی و نیز کاربرد فرمولاسیون وزنی عملگر متوسط در محل تماس ناهمگنیها استفاده شده است. استفاده از چنین تکنیکهایی موجب کاهش ناپایداری در محیطهای ناهمگن می گردد. به منظور جلوگیری از نوسانات غیرفیزیکی نتایج، در پایان هر گام زمانی از محدود کننده شیب (گره- محور) غیر نوسانی چاونت- جافر اصلاح شده استفاده شده است که موجب تثبیت نتایج در محل سطح تماس مشترک دو فاز سیال می گردد.
مدل ارائه شده با استفاده از مسائل شناخته شده شبه یک بعدی باکلی- لورت و مک ورتر صحت سنجی شده است. نمونه های عددی متعددی با استفاده از هر دو استراتژی برای محیط های همگن و ناهمگن ارائه شده است که هدف از آنان بیان توانایی مدل در تسخیر جبهه نازک در محل تماس فاز سیالات در محیط متخلخل می باشد.
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
تعیین میزان بهینه برداشت از منابع آب زیرزمینی به منظور کنترل فرونشست زمین
رسول ماهروبختیاری 782 -
ارزیابی عملکرد و تعیین مقدار بهینه دو نوع منعقد کننده برای حذف کدورت در واحد انعقاد و لخته سازی تصفیه خانه آب شهرستان الیگودرز
هاتف هابیلی 781 -
مدیریت آبخوان ساحلی و کنترل تهاجم آب شور با استفاده از روش نوین بهینه سازی مبتنی بر الگوریتم چرخه ی آب
اذین اسدیان فیلی 781 -
بررسی عددی هیدرولیک جریان در سرریزهای نیلوفری با درنظر گرفتن پدیده ی کاویتاسیون و اثر تیغه های گرداب شکن
آرزو طهماسبی گندمکاری 780 -
بهینه سازی تزریق دی اکسید کربن در آبخوان شور عمیق با هدف جلوگیری از گرمایش زمین
امین براتی 780 -
تعیین منشا آلاینده ها در آب های سطحی با استفاده از بهینه سازی مدل شبیه ساز
سارا فرهادی 777 -
بهینه یابی تیغه های گرداب شکن در سرریز نیلوفری
محمد چیت سازان 777 -
بررسی تاثیر رسوبگذاری بر روند نرخ انحلال سازندهای نمکی در دریاچه سد گتوند علیا با استفاده از شبیه سازی کامپیوتری
مسعود کیانی 776 -
ارتقای مدل کامپیوتری آبهای زیرزمینی به منظور کاربرد روش گالرکین پیوسته برای حفظ بقای جرم محلی
بهنام بی غش 775در مسایل جریان دارسی،که اهمیت قابل ملاحظه ای در مهندسی عمران، زمین شناسی و نفت دارد، در حال حاضر، روش های عددی بر دو رویکرد متفاوت استوارهستند: اول که شامل فقط یک متغیر اولیه است( تک فرمولاسیون برای فشار)، و دیگری یک ترکیب از دو فرمولاسیون به کار میگیرد که در آن فشار و سرعت بعنوان متغیرهای اولیه مطرح هستند. در روش تک فرمولاسیون که با روش گالرکین پیوسته حل میگردد، یک افت دقت در فرآیند محاسبه سرعت بوجود می آید، به علاوه بقای جرم تضمین شده نیست. در نتیجه، این رویکرد پایه به طور کافی برای کاربردهای عملی مهندسی اثبات نشده است. ضرورت حفظ بقای شارها برای کاربردهایی همچون جریان چندفازی یا جابه جایی واکنشی، که شارهای بدون بقا می توانند غلظت های منفی و دیگر نتایج غیر فیزیکی تولید کنند، اهمیت ویژه ای دارد. در این پایان نامه مدلی تهیه شده است که ضمن تامین بقای جرم به صورت محلی و تضمین پیوستگی شارها، می تواند فشار و سرعت را در دامنه به صورت همزمان محاسبه کرده و برای محیط متخلخل اشباع همگن و ناهمگن، آبخوان های آزاد و محصور در حالت دو بعدی استفاده شود. در تهیه این مدل رایانه ای که به زبان متلب نوشته شده است ، از روش عددی اجزاء محدود ترکیبی با المان های 4 ضلعی 4 گرهی و 8 گرهی همچنین المانهای مثلثی 3 گرهی و 6 گرهی استفاده شده است .دقت و صحت مدل در مقایسه با روش گالرکین پیوسته و نیز روش های تحلیلی ارزیابی شده است. در ادامه نیز تحلیل حساسیت بر پارامترهای مدل انجام شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که روش المان محدود ترکیبی همگرایی مرتبه دوم را برای فشار و همگرایی مرتبه اول را برای سرعت در مسائلی با ضریب هدایت پذیری پیوسته ارائه میدهد. برای مسائل ناپیوسته، یک تقلیل در مرتبه همگرایی برای فشار وجود دارد در حالیکه نرخ همگرایی برای سرعت با تغییرات اندک است.
-
مدیریت آبخوان های ساحلی به منظور جلوگیری از تهاجم آب شور دریا با استفاده از بهینه سازی چند هدفه
مرجان صارمی 775با افزایش جمعیت، نیاز به آب شیرین نیز در سراسر جهان رو به افزایش است. یکی از منابع اصلی تامین آب شیرین، آبهای زیرزمینی موجود در آبخوانها میباشند. در این میان آبخوانهای ساحلی که از منابع مهم تامین نیاز آبی جوامع ساکن در سواحل سرتاسر جهان هستند، به دلایل مختلف از جمله برداشت بیش از حد، در معرض تهاجم آب شور دریا قرار دارند که این امر باعث کاهش کیفیت آب شیرین این آبخوانها میگردد. در این پژوهش، مدیریت آبخوانهای ساحلی به منظور کنترل هجوم آب شور با روش شبیهسازی-بهینهسازی انجام گرفته است. در روش پیشنهادی برای شبیهسازی از موتور حلگر SEAWAT در نرمافزار VISUAL MODFLOW که قادر به حل معادلات جریان و انتقال املاح در حالت سه بعدی و وابسته به چگالی از روش تفاضل محدود میباشد، استفاده شده است. همچنین مدل بهینهساز به کار رفته، الگوریتم ژنتیک چندهدفه با مرتب سازی نامغلوب (NSGA-II) میباشد. اهداف در نظر گرفته شده در بهینهسازی، بیشینه کردن برداشت از چاههای پمپاژ، کمینه کردن میزان افت هد هیدرولیکی در محل چاهها و کمینه کردن مقدار غلظت شوری آب پمپاژ شده میباشند. اتصال خارجی این دو مدل با بهرهگیری از نرم Auto it انجام شده است. روش ارائه شده با بررسی چند مثال با توابع هدف و قیود مختلف و آبخوانهایی با شرایط متفاوت، مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشاندهندهی توانایی مدل پیشنهادی در یافتن مقادیر بهینه میباشد. همچنین با در نظر گرفتن چاههای مانع در آبخوان مورد بررسی، تاثیر استفاده از این راهکار در کنترل تهاجم آب شور ارزیابی شده است.
-
بررسی ریسک سد وزنی با استفاده از تئوری فازی
فخرالدین مرادی کیا 774منابع آب، در هر کشوری از مهمترین عوامل توسعه پایدار در آن کشور محسوب می¬شوند سدها سازههایی عظیم و با اعتبار ملی بوده که نقش اساسی در استفادهی بهینه از منابع آب را ایفا می¬کنند. منافع مهم حاصل از ساخت سدهها از یکطرف، و خسارات فاجعه آمیز در صورت شکست آنها از طرف دیگر، بررسی ریسک سدها را به امری حیاتی تبدیل کرده است. روش های مختلفی تا کنون در بررسی ریسک سدها استفاده شده است که بیشتر آنها روشهای احتمالاتی مانند شبیه ساز مونت کارلو بوده است. منطق فازی علم نوپایی در بررسی عدم قطعیت و ریسک بوده که اخیراَ به جای روش¬های سنتی مورد استقبال قرار گرفته است. در تحقیق حاضر با استفاده از تئوری مجموعههای فازی و روش -cutα به تحلیل عدمقطعیت و شناسایی ریسک پایداری سد بتنی وزنی فولسام پرداخته شد. نتایج نشان داد وجود 10 درصد عدم قطعیت در پارامترهای وردی می تواند منجر به 350 درصد عدم قعیت در پارامترهای خروجی مدل گردد.
-
بررسی هندسه بهینه سرریز لابیرنت با استفاده از شبیه سازی کامپیوتری
سیدصدرالدین احمدی نژاد 774یکی از راه های اقتصادی و بسیار مفید جهت افزایش طول موثر تاج، استفاده از سرریزهای لابیرنت می باشد. این سرریزها با تغییر شکل در پلان، طول موثر تاج را افزایش می دهند و عبور دبی بیشتری را در ارتفاع جریان یکسان، ممکن می سازند. تاکنون مطالعات آزمایشگاهی و عددی متعددی در خصوص بررسی ضریب دبی و دبی عبوری از روی سرریز لابیرنت صورت گرفته است، اما نسبت به بهینه سازی متغیرهای هندسی این سرریزها، تحقیقات کمی صورت پذیرفته است. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار flow 3d به بررسی حالات مختلف ابعاد سرریز لابیرنت به صورت نسبتی از زاویه و در نهایت انتخاب بهترین حالات برای هندسه این نوع سرریز در بین زوایای 6 تا 60 درجه پرداخته شده است. در هر حالت پارامترهای هیدرولیکی جریان مانند هد پایین دست، دبی در پایین دست و بازده مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج نشان داد که در سرریز لابیرنت نرمال دبی در پایین دست (با در نظر گرفتن ابعاد به صورت نسبتی از زاویه برای یک سیکل) همواره با افزایش زاویه در بازه 0 تا 22.5 درجه افزایش می یابد. این افزایش در حدود 6 الی 10 درصد می باشد و برای زوایای بزرگتر از 22.5 درجه شاهد کاهش آن هستیم.
-
مدیریت چند هدفه تداخل آب شور زیر زمینی با استفاده از مدل جستجوی تابو
پریسا ابراهیم بخشی پور 774آبهای زیرزمینی یکی از با ارزش¬ترین منابع آب به لحاظ کمی و کیفی است. این مسئله در نواحی ساحلی و جزایر نمود بیشتری پیدا میکند. تهاجم آب شور دریا به آبخوان¬ها در این مناطق سبب آلوده شدن منابع آب زیرزمینی میگردد. هدف از انجام پژوهش، بهینه سازی عملیات پمپاژ، به عنوان راهکار مقابله با پدیده تهاجم آب شور و مدیریت آبخوانهای ساحلی، میباشد. این کار با در نظر گرفتن قیودی که از پیشروی آب شور دریا جلوگیری میکند، صورت گرفته است. الگوریتم جستجوی تابو و مدل شبیه سازی SEAWAT به عنوان ابزارهای اصلی مورد استفاده قرار گرفتند. مدل شبیه سازی براساس حل معادلات دیفرانسیل حاکم بر جریان وابسته به چگالی و انتقال نمک، از تفاضل محدود برای حل معادلات استفاده می¬کند. الگوریتم جستجوی تابو با دریافت اطلاعات مورد نیاز از مدل شبیه سازی، به بهینه سازی دبی چاهها میپردازد. کاربرد فرآیند بهینه سازی با در نظر گرفتن چند مسئله برای ارزیابی مدل مورد بررسی قرار گرفت. دبی بهینه با در نظر گرفتن توابع تک هدفه و چند هدفه و با اعمال قیدهای مختلف مورد بررسی قرار گرفتند که نتایج حاصله حاکی از توانمندی روش به کار گرفته شده می¬باشد.
-
تعیین منشا آلودگی غیر امتزاج پذیر در آبخوان ها با استفاده از الگوریتم رقابت استعماری
بهار افضلان 773آلودگی آبخوان¬ها همواره یکی از مشکلات مطرح در منابع آب¬های زیرزمینی بوده است. شناسایی منشا آلاینده¬ها از مسائل چالش برانگیز در راستای رفع آلودگی آب¬های زیرزمینی است که با پیچیدگی¬هایی از جمله کمبود داده¬های مشاهداتی، عدم قطعیت در دادهها و پراکندگی قابل توجه در نرخ¬رهاسازی منابع آلاینده مواجه می¬باشد. در این بین سیالات امتزاجناپذیر که توسط عواملی مانند نشت مواد هیدروکربنی از تاسیسات زیرزمینی و تانک¬های مخزنی وابسته به شرکت¬ها و پالایشگاه¬های نفتی وارد آبخوان میشوند، به دلیل مقاومت زیاد در برابر زوال طبیعی و حلالیت کم در آب و روند انتشار نامشخص در محیط، از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. در تحقیق حاضر به منظور شناسایی منشا تولید اینگونه آلایندهها، روشی بر پایه¬ی شیوه¬های شبییه¬سازی-بهینه¬سازی ارائه شده است. در روش معرفی شده، از مدل شبیه¬ساز جریان در محیط دوفازی UTCHEM و مدل بهینه¬ساز الگوریتم رقابت استعماری(ICA) که از دسته الگوریتم¬های فراکاوشی می¬باشد، استفاده شده است. دو مدل توسط کد نویسی در محیط متلب به یکدیگر متصل شده اند و روند حل با کمینه کردن اختلاف بین درجه اشباع مشاهداتی از آلاینده و درجه اشباع تخمین¬زده شده توسط بهینه-ساز، سعی در تعیین مشخصات بهینه منابع آلاینده دارد. به منظور بررسی کارایی روش پیشنهادی، چند مثال فرضی مناسب، با در نظر گرفتن داده¬های مشاهداتی بدون خطا و همچنین خطا دار طرح شده است. مدل پیشنهادی نتایج قابل قبولی را ارائه داده و همچنین، با توجه به جریان دوفازی حاکم، دقت مطلوبی از مدل به دست آمده است.
-
تحلیل ریسک آسیب پذیری سدها با استفاده از روش مونت کارلو
خوشنویسان-مهدی 773تحلیل ریسک به عنوان یکی از زیرمجموعههای مدیریت ریسک در سالهای اخیر مورد مطالعه بسیاری از محققان قرار گرفته و روشهای مختلفی برای انجام این فرایند ایجاد شدهاند.یکی از این روشها،شبیهسازی مونتکارلو میباشد که برای تحلیل ریسک پروژههای دارای پارامترهای عدم قطعیت توانمندیهای بسیاری دارد.مونتکارلو از دادههای آماری پارامترهای ورودی جهت تولید مقادیر تصادفی استفاده کرده و در نهایت نسبت مقادیر خروجی به این تغییرات را محاسبه میکند.
سازه مورد نظر در این پایاننامه سد آریوبرزن خوزستان است که یک سد بتنی وزنی میباشد.ابتدا سد توسط نرم افزار انسیس مدل شده وتحت ترکیبات بارگذاری مختلف قرار میگیرد.سپس مقادیر عدم قطعیتها به روش مونتکارلو داده شده و شبیهسازی برای محاسبه تنشهای خروجی جدید انجام میشود.با استفاده از ضرایب اطمینان حاصل از تنشهای خروجی و همچنین آنالیز حساسیت نسبت به پارامترهای عدم قطعیت میتوان تحلیل ریسک را انجام داد.نتایج نشان میدهند، سد مورد مطالعه در ترکیبات بارگذاری شماره 4 و 5 و 7 دچار ریسک بسیار بالای کاهش ضریب اطمینانشده و همچنین روش شبیهسازی مونتکارلو روشی قدرتمند در محاسبه ریسک ناپایداری سدها میباشد.
-
ردیابی آسیب در سکوهای دریایی با استفاده از آنالیز موجک و فرکانسهای ارتعاشی
رفیعی-مسلم 773
چکیده: علی¬رغم اینکه سازه¬های بزرگ مانند پل¬ها، برج¬های بلند و سکوهای دریایی برای استفاده در زمان طولانی طراحی می¬گردند، به علت وجود عوامل غیر قابل پیش بینی و خارج از کنترل، دچار خرابی زودرس می¬شوند. عدم عملکرد مناسب این سازه¬ها و یا خرابی آنها اثرات جبران ناپذیری بر اقتصاد به دنبال دارد. برای جلوگیری از این زیان¬ها مهندسان همواره به دنبال روش¬هایی هستند که بتوان با کمترین هزینه، عیوب موجود در سازه و عمر باقیمانده آن را مشخص نمود. به همین دلیل ایجاد یک سیستم عیب یابی مدون بسیار با¬ارزش و حیاتی است.
آنچه در این پایان نامه ارایه می¬شود روشی برای شناسایی آسیب در سازه¬ها مبتنی بر استفاده از تبدیل موجک بر روی پاسخ¬های بدست آمده سازه می¬باشد. برای شبیه سازی این روش، یک سکوی دریایی در نرم افزار اجزا محدود ANSYS مدل شده و آسیب به صورت مصنوعی به سازه اعمال شده است. داده های حاصل از آنالیز مودال و تاریخچه زمانی سازه به عنوان سیگنال ورودی آنالیز موجک استفاده گردیدند. نتیجه اینکه این روش، روشی کارا و مفید برای استفاده در سکوهای دریایی نمیباشد.
-
توسعه مدل بهینه یابی سیستماتیک پره های مستغرق برای عملیات مهندسی رودخانه
بشیری-محمدرضا 773تکنیک صفحات مستغرق یکی از روشهای موثر مدیریت رسوبات بار بستر در رودخانهها و مجاری آبرفتی میباشد. صفحات مستغرق به صورت قائم و با زاویهای کم نسبت به جریان نزدیکشونده، در بستر رودخانه نصب میشوند. یک صفحهی مستغرق در واقع یک مولد جریانهای ثانوی است. جریانهای ثانوی در نتیجهی گرادیان قائم فشار در طرفین صفحهی مستغرق و توزیع غیر یکنواخت سرعت جریان در امتداد قائم به وجود میآیند و موجب شکلگیری یک جریان چرخشی (جریان حلزونی) در پاییندست صفحه میشوند. جریان چرخشی حاصل از صفحهی مستغرق سبب اصلاح الگوی جریان نزدیک بستر و تنش برشی بستر شده و در نهایت موجب تغییر الگوی توزیع عرضی رسوبات در میدان تحت تاثیر صفحه میگردد. علیرغم مطالعات گسترده در زمینه صفحات مستغرق، هنوز ضوابط عمومی برای طراحی مطمئن صفحات مستغرق ارائه نشده و کاربرد نتایج تجربی و نیمه تجربی موجود برای شرایط محدودی توصیه شده است. در این مطالعه نتایج تحلیلی در خصوص هندسه و آرایش صفحات مستغرق (شامل طول، ارتفاع، زاویه قرارگیری و فاصله مناسب) و جانمایی بهینه آنها متکی بر روشهای ریاضی ارائه گردید. بدین منظور ابتدا شبیهسازی مدل رسوبگذاری و آبشستگی ناشی از صفحات مستغرق با استفاده از نتایج آزمایشگاهی در مدل تحلیلگر SSIIM انجام گرفته و سپس با برقراری اتصال بین مدل تحلیلگر (SSIIM) با مدل بهینهساز الگوریتم ژنتیک (MATLAB)، طول، ارتفاع، زاویه قرارگیری و فاصله جانبی تا دیواره بیرونی بهینه صفحات تعیین گردید. بعد از تعیین پارامترهای بهینه، سیستم صفحات در حالت بهینه توسط مدل تحلیل¬گر SSIIM شبیه¬سازی و تاثیر آن، با مقایسه با حالت قبل از نصب صفحات بررسی گردید. با بکارگیری صفحات مستغرق در حالت بهینه¬یابی شده، عمق چاله فرسایشی حداکثر در امتداد دیواره بیرونی به میزان %2/33 و حجم آبشستگی ساحل بیرونی کانال به میزان %6/34 کاهش یافت.
-
شناسایی آسیب در سدها با استفاده از آنالیز موجک
نیسی دغلاوی-محمدرضا 773در میان سازههای ساخته شده به دست بشر، سدها به دلایل مختلف، از جمله اهمیت اهداف ساخت و نیز شدت و حساسیت خطرات و صدمات ناشی از خرابی احتمالی، از موقعیت منحصر به فردی برخوردار میباشند. از این رو شناسایی آسیب در سدها در مراحل اولیه پیدایش آسیب، دارای اهمیت فراوانی می باشد. بطور کلی روشهای شناسایی آسیب در سازهها تحت عنوان پایش سلامت سازهها شناخته می شوند. در سالهای اخیر تحقیقات فراوانی جهت دست یافتن به روشی مناسب برای شناسایی آسیب در سازهها انجام شده است که در پی این تحقیقات روشهای کم و بیش دقیقی نیز ارائه شده است.
در این پژوهش جهت شناسایی آسیب در سد دوقوسی کرج از روش آنالیز موجک استفاده شده است. در این روش ابتدا سازه سد در نرمافزار اجزای محدود انسیس مدل شده و پس از بارگذاری و مشبندی تحت آنالیز قرار میگیرد. پس از آن پاسخهای سازه که از نرمافزار برداشت شدهاند جهت شناسایی آسیب توسط نرمافزار متلب، تحت آنالیز موجک قرار گرفته و آسیبهای موجود به صورت پرش در نمودار ضرایب موجک نمایان میشوند. در تحقیق حاضر، سه پاسخ، شامل پاسخ میانگین وزنی فرکانسهای تحریک شده سد، پاسخ شتاب گرههای سد و پاسخ مودهای ارتعاشی سد با استفاده از آنالیزهای مودال و گذرا در نرمافزار انسیس برداشت شده و به عنوان ورودیهای آنالیز موجک مورد بررسی قرار گرفته اند. هدف از این پژوهش، مقایسه و بررسی میزان کارایی پاسخهای سه گانه یاد شده در تشخیص خرابی موجود در سازه سد میباشد. همچنین در این پژوهش، حداقل شدت آسیب قابل تشخیص توسط آنالیز موجک نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
بررسیهای صورت گرفته بر روی این پاسخها، نشان داد که پاسخ میانگین وزنی فرکانسهای تحریک شده سد، به تنهایی و بدون نیاز به آنالیز موجک، توانایی تعیین وقوع و یا عدم وقوع آسیبهای بزرگ و شدید در سازه را دارا بوده و در تشخیص محل آسیب ناتوان میباشد. پاسخ شتاب گرههای سازه نیز فقط در گرههای مجاور آسیب توانایی نمایان سازی وقوع آسیب را دارد. که این مسئله نشان دهنده کارایی نسبتا پایین این پاسخها در تشخیص خرابی میباشد. بررسیهای صورت گرفته در این تحقیق نشان داد که پاسخ مود ارتعاشی اول سازه، جهت شناسایی آسیب در دو بعد از توانایی بسیار بالایی برخوردار بوده و در تشخیص آسیبهای با شدتهای مختلف نیز از توانایی کافی برخوردار میباشد.
-
مقایسه و ارزیابی نتایج مدل های یک بعدی ، دو بعدی و یک بعدی – دو بعدی در پهنه بندی سیلاب
نیره اخوندی 772روند افزایشی خسارتهای جانی و مالی ناشی از جاری شدن سیلاب، مهندسین را بر آن داشته است تا با اتکاء به ابزار مدرنی نظیر مدلهای پیشرفته ریاضی، چارهای نو جهت کنترل و مدیریت این پدیده بیاندیشند. امروزه مبارزه با سیل از طریق روشهای مدیریت غیرسازهای در حوزههای آبخیز و در مسیر رودخانهها، مورد توجه فراوان قرار گرفته است که ازجمله اقدامات مدیریتی که میتواند نقش به سزایی در کاهش خسارات ناشی از وقوع سیلاب داشته باشد،پهنهبندی خطر سیل است.در مدلهای ریاضی متفاوت، با قابلیت انجام محاسبات هیدرودینامیک، بهدلیل استفاده از معادلات مختلف و فرضیات سادهکننده متفاوت ممکن است نتایج یکسانی حاصل نگردد.لذا، در این تحقیق به مقایسه نتایج پهنه سیلگیر حاصل از مدل یکبعدی، مدل دوبعدی و مدل یکبعدی-دوبعدی در بازهای از رودخانه کارون پرداخته شد. به این صورت که تحلیل هیدرولیکی سیل با ورود دادههای هندسی مسیر رودخانه، مقاطع عرضی، شرایط مرزی و دادههای اولیه مدلها انجام گرفت. نتیجه حاکی از این میباشد که مدل شبه دوبعدی مزایای هر دو مدل یکبعدی و دوبعدی را بصورت توام دارد. مدلیکبعدی متغیرهای هیدرولیکی را فقط در جهت طولی محاسبه کرده و توزیع عرضی را در نظر نمیگیرد لذا، از نظر دقت دارای محدودیت میباشد. مدل دو بعدی نیز اگرچه فیزیک و مکانیسم جریان را با دقت بیشتری شبیهسازی میکند اما به دلیل نیاز به اطلاعات دقیق مرزهای جریان و تراز اولیه و نیز حجم بالای حافظه کامپیوتر، نیاز به مهارت و زمان بالایی دارد. اما، مدل شبه دوبعدی به عنوان یک پل ارتباطی بین مدلهای یکبعدی و دوبعدی، ضمن دارا بودن سادگی مدلهای یکبعدی، پیچیدگی مدلهای دوبعدی را نیز ندارد.
-
تعیین مسیر ترک در سد بتنی با استفاده از روش المان محدود ترک مجزا
نوید پوراسمعیل 771ارزیابی سلامت و پایداری سدهای بتنی نیازمند پیشبینی دقیق ترک خوردگی است، که به دست آوردن یک مدل رفتاری مناسب برای مصالح و یک روش محاسباتی قابل اعتماد و نزدیک به واقعیت، برای تحلیل ترک خوردگی در بتن به نیازی ضروری تبدیل شده است. در این رساله از مفهوم مکانیک شکست غیر خطی و مدل ترک مجزا برای مدل سازی ترک ایجاد شده در سد کوینا تحت شرایط بارگذاری استاتیکی و دینامیکی استفاده شده است. مدل پیشنهادی شامل جنبه¬های مختلفی برای شبیه¬سازی رفتار غیرخطی بتن در کشش در سدهای وزنی بتنی بوده و شامل رفتار پیش از نرم¬شدگی و شروع نرم¬شدگی بتن تحت بارهای دینامیکی می باشد و به خصوصیات پایه¬ای مصالح از قبیل مدول الاستیسیته، نسبت پواسون، مقاومت کششی و انرژی مخصوص شکست نیاز دارد. بدین ترتیب که نقاط آغاز شروع ترک را با توجه به تحقیقات و نتایجی که محققان گذشته بدست آورده اند را در نظر گرفته و مسیر ترک را از آن نقاط تا به انتها بدست میاوریم. جهت بکار گیری این مدل در تحلیل دینامیکی سد های بتنی، ماکرویی به زبان APDL که زبان مخصوص ماکرو نویسی در نرم افزار ANSYS میباشد تدوین گردیده است. مدل پیشنهاد شده توانایی تشخیص مسیر ترک، محاسبه تنش و جابجایی سد تحت بارگذاری دینامیکی را داراست. در این رساله چهار تحلیل با نقاط آغاز شروع ترک متفاوت با در نظر گرفتن تاثیرات اندر کنش سد و مخزن بر روی سد کوینا انجام شده است که در نهایت مشخص میشود، کاربرد این مدل نتایجی معقول در بر خواهد داشت و پروفیل ترک بدست آمده با نتایج آزمایشگاهی مطابقت خوبی دارد.
-
ارتقاء مدل آبهای زیرزمینی و کالیبراسیون خودکار با استفاده از الگوریتم ژنتیک
رضا قایدنظامی 771یکی از مهمترین مراحلی که در مدلسازی مسائل آبهای زیرزمینی بایستی انجام شود، کالیبراسیون مدل میباشد. با توجه به وقتگیر بودن فرآیند کالیبراسیون به صورت دستی، ارائهی مدلهای قابل اطمینان برای خودکارسازی این فرآیند بسیار قابل توجه میباشد.
در این پایاننامه چگونگی استفاده از مدلهای شبیهساز-بهینهساز جهت کالیبراسیون مدلها با ارتباط خارجی میان دو قسمت، تشریح شده است. مدل شبیهساز بر اساس روش المان محدود بوده و توانایی مدل کردن آبخوانهای محصور و غیرمحصور را دارا میباشد. مدل بهینهساز نیز از الگوریتم ژنتیک حقیقی برای کالیبره کردن پارامترهای مورد نظر استفاده میکند.
طی فرآیند حل مسئله، مدل شبیهساز با استفاده از پارامترهای حدس زده شده توسط الگوریتم ژنتیک، مقادیر ارتفاع هیدرولیکی در نقاط مشاهداتی را شبیهسازی کرده و این مقادیر برای محاسبهی مقدار تابع هدف استفاده شده است. تابع هدفی که معیّار سنجش حلها بوده، شامل تفاضل مربعات ارتفاع هیدرولیکی مشاهداتی و محاسباتی بوده است.
در طی فرآیند کالیبراسیون سعی شده است مدل برای کالیبره کردن انواع مختلف پارامترهای ورودی مدل شامل، ضریب ذخیره، ضریب نفوذپذیری، دبی چاههای برداشت و محل آنها و همچنین شرایط مرزی آبخوان آزموده شود.
با بررسی خطای نسبی بین مقادیر دقیق و مقادیر تخمین زده شده توسط مدل بهینهساز ملاحظه میشود که مدل مذکور عملکرد مناسبی دارد و در اکثر مسائل جوابهای قابل اعتمادی ارائه میدهد.
-
تعیین هندسه بهینه پره های مستغرق (submerged vans) با استفاده از بهینه یابی ریاضی
داود محمدباقری 771 -
شناسایی آسیب در سدها با استفاده از آنالیز موجک 2 بعدی
مریم عسگری مهرابادی 770 -
بررسی اثرات تغییر اقلیم بر جریان در رودخانه ها (مطالعه موردی : رودخانه دز)
راضیه رنگین کمان 770 -
طراحی هندسه آبشکن ها با منظور داشتن اثر رسوب به کمک بهینه سازی ریاضی
راضیه یوسفی حاجیوند 770 -
شناسایی آسیب درسازه های دریایی با استفاده از آنالیز موجک
سمیرا میرزاوند 770 -
تحلیل تنش سدهای بتنی تحت نیروهای زلزله با در نظر گرفتن اثر ترک
علی دریاسفر 770 -
تحلیل ریسک آسیب پذیری سدها با استفاده از روشهای هوشمند
رضا جعفری 770 -
بررسی خواص هیدرومکانیکی بتن سولفوره برای کاربرد در سازه های هیدرولیکی
مهرداد بی ریایی 770 -
بررسی میزان تاثیر اعمال غیر همزمان شتاب نگاشتهای زلزله بر پاسخ دینامیکی پلها
رضا اگاب 770 -
شناسایی آسیب در پلها با استفاده از آنالیز موجک
یونس فولادقدم 770 -
تحلیل ترک در سد بتنی وزنی بر اساس روش مکانیک شکست
بشرا بهادری 769 -
تعیین وشناسایی آسیب در سدها با استفاده از پاسخ سازه
رضا قنبری 768 -
کاربرد روش های بهینه یابی در سیستم های پشتیبان تصمیم (DSS) برای مدیریت سیلاب
امین مزارعی بهبهانی 768 -
تهیه شکل بهینه آب شکن ها با استفاده از مدل ریاضی
محمد سعید عامریون 767آبشکن¬های رودخانه¬ای, از سازه¬های مهم ساماندهی رودخانه به شمار می¬آیند. آبشکن¬ها سازه¬های متقاطع یا عرضی هستند که از دیواره رودخانه به سمت محور جریان توسعه یافته و کارایی اصلی آنها, انحراف جریان از کناره رودخانه و هدایت آن به سمت مجرای اصلی است. علیرغم کاربرد گسترده آبشکن¬ها, هنوز ضوابط عمومی برای طراحی مطمئن آبشکن¬ها ارائه نشده و کاربرد نتایج تجربی و نیمه تجربی موجود برای شرایط محدودی توصیه شده است. از آنجا که این دستورالعمل¬ها, بیشتر تابع سلیقه و تجربه مهندس طراح هستند؛ ممکن است که نتایج بسیار متفاوتی از آنها حاصل گردد. در این مطالعه سعی شده است با توجه به هر یک از اهداف اصلی ساخت آبشکن¬ها و تاثیرات عوامل مهم در جانمایی و طراحی آنها, روشی دقیق و نظام¬مند, متکی بر روش¬های ریاضی برای طراحی اینگونه سازه¬ها ارائه گردد. بدین منظور ابتدا با شبیه¬سازی جریان پیرامون آبشکن برای هندسه¬های مختلف و مقایسه نتایج آنها با نتایج مدل¬های دیگر و نتایج آزمایشگاهی, صحت و دقت مدل ریاضی تحلیل¬گر FAST-2D مورد بررسی قرار گرفت. پس از آن با اتصال مدل¬ تحلیل¬گر جریان و مدل بهینه¬ساز, مدلی جهت انجام پروسه¬ی بهینه¬سازی آرایش آبشکن¬ها تهیه گردید. در ادامه با تاکید بر روی برخی از اهداف ساخت آبشکن¬ها, آرایش بهینه¬ی هر یک از موارد با تعریف هندسه, شرایط هیدرولیکی و تابع هدف به مدل تهیه شده, محاسبه شد.
-
تبیگظکیبتگلظکبیمترلگشکمبیسنرکم
آزمایشه آزمایشی 766شسیبشس
-
مقایسه معیارهای پایداری سدهای بتنی در روش های تقریبی مختلف بر اساس تحلیل اجزای محدود
محمد مفتخر 766 -
بررسی میزان تاثیر اعمال غیرهمزمان شتابنگاشت زلزله بر پاسخ دینامیکی سدهای بتنی
مهدی کرمی 765 -
تعیین منشاء آلودگی در آبهای زیرزمینی با استفاده از الگوریتم ژنتیک
محمد رقیبی 765 -
تاثیر اعمال زلزله غیر همزمان و غیر یکنواخت در تحلیل دینامیکی سدها
اسماعیل مهری دهنو 765 -
تعیین دژیم بهینه جریان در مصب رودخانههای جذر و مدی به منظور جلوگیری از پیشرفت آب شور دریا
نسیم جهانفر 763 -
بررسی اثر محدودیت دریاچه سد در اندرکنش سد - مخزن و پی در تحریک زلزله
کیوان کامران 763 -
حل معادلات حاکم بر پدیده الکتروکینتیک به منظور رفع آلودگی آبهای زیرزمینی
سروش اله دین 763 -
تهیه مدل کامپیوتری تغییرات مورفولوژی مصب رودخانه
هادی خندانی 763 -
مدل ریاضی تهاجم آب شور دریا به آبخوانهای ساحلی با روش اجزای محدود
مهدی جامعی 762 -
توسعه مدل شبیهسازی هجوم آب دریا به درون رودخانههای جزر و مدی
علی شباب 762 -
مدلسازی ریاضی جریان دوفازی سیال در محیطهای متخلخل تغییر شکلپذیر
یونس حسوند 762 -
حل وارونه مدل ریاضی آبهای زیرزمینی به منظور تعیین منشاء آلودگی
بابک شهنیدارابی 761 -
شبیه سازی اندرکنش آبهای سطحی شور وشیرین در نواحی ساحلی به کمک روش اجزاء محدود
جواد پارسا 760 -
توسعه نرم افزاری جهت پیشبینی گسترش آلودگی در منابع آبی زیرزمینی به کمک روش اجزاء محدود
مژده مرادی 760 -
اتوکالیبراسیون مدل آبهای زیرزمینی به روش بهینهیابی
بهرام بری 760 -
اتوکالیبراسیون مدل آبهای زیرزمینی
بهرام مربی 760 -
آنالیز حرارتی و سازهای در سدهای .R.C.C
روحاله امینی 759 -
بررسی نحوه انتشار آلاینده های انحلال ناپذیر در منابع آبی زیرزمینی با استفاده از مدل سازی کامپیوتری
محمدرضا زندیگوهرریزی 758 -
مدل سازی عددی گسترش آلودگی در منابع آبی زیرزمینی به کمک روش اجزاء محدود
ابوالفضل اکبرپور 758 -
محاسبه نیروی هیدرودینامیکی وارد برسد در اثر ارتعاش زلزله با ملاحظه اندرکنش آب سازه
سیدعلیرضا هاشمیصفایی 758 -
مدل ریاضی گسترش پیچانرود در اثر فرسایش کناری
پیمان اوجیان 757